GÖRME ENGELLİLER İÇİN MANGALA

BRAILLE MANGALA OYUNU GÖRME ENGELLİ OKULLARINDA

2013 yılında Görme Engelli Çocuk hangi oyunları oynar? diye sormuştuk dostlarımıza. Sonrasında kısa bir araştırma yaptık ve gördük ki sadece Türkiye'de değil Dünya'da da Görme Engelli çocuklar için çok fazla oyun bulunmamakta idi. Hemen kolları sıvadık. Türk Beyin Takımı kaptanı Ferhat Çalapkulu ile birlikte Üsküdar'da bulunan Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu Beden Eğitimi Öğretmeni Zafer Adem'den randevu aldık ve birlikte okula gittik. Projemiz Görme Engelli Çocukların oynayabileceği oyunlar tasarlayıp,, üretmek ve sponsor desteğiyle bu oyunları Türkiye Genelinde ki tüm Görme Engelli Çocuklara hediye etmekti. Okula belirli günlerde gidip çocuklarla uygulama yapıyorduk. Neticesinde Braille alfabeli oyun kurallarının anlatıldığı kitapçıkları yazdık ve oyunların hangileri olacağını belirledik. Bunların içerisinde Mangala Oyunumuzda vardı. Şimdi sırada sponsor bulmaya gelmişti. Maalesef 4 yıl sponsor bulamadık. Tam vazgeçmek üzereydik ki bu projeyi Dünya Etnospor Konfederasyonu'na sunduk ve kabul edildi. 2017 yılı itibariyle Türkiye Genelinde bulunan 17 Görme Engelli Okuluna gidip ücretsiz Mangala Oyunu Eğitimleri verdik. Türkiye'de ilk defa Görme Engelli çocukların oynayabileceği Braille Alfabeli Mangala Oyun setlerini Etnospor sponsorluğunda ürettik ve 17 Görme Engelli okulundaki tüm öğrenci ve öğretmenlere hediye ettik. 21 Nisan 2017 günü Türkiye'de Görme Engelliler arası ilk Mangala Turnuvasını, Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulunda gerçekleştirdik. Bu tarihten sonra her yıl İstanbul'da düzenlenen Etnospor Kültür Festivali'nde her yıl Türkiye Görme Engelliler arası Mangala Şampiyonası yapılmakta ve Görme Engelli okullarında Mangala oynanmaya devam etmektedir.
görme-engelliler-karne-hediyesi-etnospor
mangala-derneği-görme-engelliler-arası-m